Spożycie tłuszczu i jego wpływ na zdrowie kości | Kruche Kości

Porada żywieniowa

Tłuszcze trans i niektóre tłuszcze nasycone

Tłuszcze i kwasy tłuszczowe

Obraz frytek zawierających dużą ilość tłuszczu
Czy wiesz, które rodzaje tłuszczu są istotne dla Twojego zdrowia, w tym zdrowia kości? I jakich rodzajów należy unikać? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Jak traktować różne rodzaje tłuszczów1:

Smażone i nieprzetworzone jedzenie na zdjęciu

Jedz mniej

Ogranicz lub unikaj tłuszczów trans i niektórych tłuszczów nasyconych występujących w produktach smażonych i przetworzonych.

Olej kukurydziany, szafranowy i słonecznikowy zawierający kwasy tłuszczowe Omega 6

Jedz umiarkowane ilości

Kwasów tłuszczowych omega 6 (rodzaj tłuszczu wielonienasyconego), które występują w oleju kukurydzianym, krokoszowym i słonecznikowym.

Tłuste ryby zawierające kwasy tłuszczowe Omega 3

Jedz więcej

Kwasów tłuszczowych omega 3 (rodzaj tłuszczu wielonienasyconego), które występują w tłustych rybach, np. łososiu, makreli i tuńczyku, siemieniu lnianym, orzechach włoskich i oleju rydzowym z lnianki.

Oliwa z oliwek i różne nasiona zawierające kwasy tłuszczowe Omega 9

Jedz więcej

Kwasy tłuszczowe omega 9 (rodzaj tłuszczu wielonienasyconego), które występują w oliwie, oleju rzepakowym i z orzechów ziemnych, awokado i orzechach.

Bardziej szczegółowo

Fakt, że niektóre rodzaje tłuszczów są zdrowe, a inne nie, może być mylący. Odpowiedni rodzaj tłuszczów maksymalizuje metabolizm, chroni przed chorobą serca, transportuje składniki odżywcze (takie jak wapń i witamina D) w organizmie i poprawia wychwyt witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednakże złe rodzaje tłuszczów, np. tłuszcze trans lub nasycone, mają niekorzystny wpływ na zdrowie, w tym zdrowie Twoich kości.
W ujęciu liczbowym: badania wykazały, że każde 5% zwiększenie spożycia tłuszczów nasyconych w porównaniu do węglowodanów zwiększa umieralność o 8%. Ryzyko przedwczesnego zgonu może zostać zredukowane o 27% dzięki zastąpieniu 5% kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych tą samą ilością tłuszczy wielonienasyconych2.
To dobry powód, aby zmienić rodzaj spożywanego tłuszczu.
Źródło:
  1. Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.
  2. Wang DD, i wsp. JAMA Intern Med. 2016;176:1134-45.

Wróć