Witamina D i osteoporoza | Kruche Kości

Porada żywieniowa

Witamina D

Znana także jako „słoneczna witamina” pomaga organizmowi wchłaniać wapń. Bez niej organizm pobiera wapń z kości, co powoduje ich osłabienie1.

Wchłanianie wapnia i witaminy D1

85% absorpcji wapnia w obecności witaminy i 15% absorpcji wapnia w przypadku braku witaminy
85% - dodatkowa ilość wapnia pochłaniana przez organizm przy wystarczającym poziomie witaminy D.
15% - maksymalna ilość wapnia, jaką wchłania organizm bez witaminy D.

Następujące pokarmy są dobrym źródłem witaminy D1:

Tłuste ryby jako źródło witaminy D

Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela, to najlepsze naturalne źródła witaminy D. Postaraj się jeść tłuste ryby raz lub dwa razy w tygodniu, aby zwiększyć spożycie tego składnika.

Jajka zawierają niewielką ilość witaminy D

Jaja

Jaja zawierają także niewielką ilość witaminy D. Pamiętaj, że nie zaleca się spożywania więcej niż 7 jaj w tygodniu lub tylko 5, jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu.

Sok pomarańczowy i produkty mleczne zawierające witaminę D

Produkty wzbogacone

Witamina D jest także dodawana do niektórych pokarmów, w tym mleka, produktów mlecznych, soku pomarańczowego, mleka sojowego i płatków. Szczegółowe informacje można znaleźć na opakowaniu produktu spożywczego.

Tabletki i suplementy witaminy D

Suplementy

Jeśli spożywanie odpowiednich ilości witaminy D nadal sprawia Ci trudność lub spędzasz dużo czasu w pomieszczeniach, dobrym pomysłem, zwłaszcza dla seniorów, jest codzienne przyjmowanie suplementów witaminy D. Więcej informacji uzyskać można od lekarza.

Bardziej szczegółowo

Nie bez powodu witaminę D nazywa się także słoneczną witaminą: w zależności od jakości i ilości promieniowania słonecznego w miejscu Twojego zamieszkania, organizm może wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D tylko po 10-minutowym pobycie na świeżym powietrzu2. Niestety nie zawsze możemy polegać na tym mechanizmie, co wynika z ilości czasu spędzanego na zewnątrz oraz stosowania kremów z filtrem.
Ponieważ tak niewiele produktów naturalnie zawiera witaminę D, a na słońcu trudno polegać, zdecydowanie zaleca się suplementy witaminy D, zwłaszcza osobom w wieku powyżej 60. roku życia1,2. W badaniach naukowych potwierdzono, że odpowiednie spożycie witaminy D obniża ryzyko upadków i złamań u seniorów2. Jeśli nie jesteś pewien/pewna, czy przyjmujesz wystarczająco dużo witaminy D, skonsultuj się z lekarzem.

Wróć